BALIKTAN SONRA NEDEN HELVA YENİR?
Balık yemek için bir yere gitsek sonrasında “Çok
güzel helvamız var ister misiniz?” diye sorarlar ya da çalıştığımız yer de o
gün öğle menüsünde balık ve helva ikilisi vardır. Peki neden balıktan sonra
helva yenir? Bu gelenekten gelen bir şey midir? Yoksa sağlıkla bir ilgisi var
mıdır? Bu konu toplum içinde açılsa esprili bir şekilde “Balık öldüğünü anlasın
diye” denir. Balığın yanında helva yemenin nedeni sağlıkla ilgilidir ve hatta
bunun iki sebebi vardır.
Bildiğiniz üzere balık kalp dostu omega 3 yağ
asitlerinden zengindir. Ayrıca iyot, demir, çinko gibi minerallerinde iyi
kaynağıdır. Bu faydalarının yanı sıra eşsiz lezzeti sayesinde büyük bir keyifle
tüketiriz. Ancak balık tüketiminden sonra sindirim sistemimiz tahribata uğrar. Mide
bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydana gelir kan şekerimiz düşer. Düşen bu
kan şekerini tüketmek için helva yeriz. Bunun dışında helva yememizin ikinci
bir sebebi ise içeriğindeki tahindir. Denizlerimizdeki kirlilikten dolayı
balıklarda ağır metaller, radyasyon, bazı ilaçların etkilerinden vücudu korumak
için ayrıca fosforun etkisini azaltarak mide asit düzeyini normale döndürür. Bu
açıklamadan sonra şimdi akıllara şu soru gelir “Neden diğer tatlılar değil de
helva ?” Çünkü sütlü tatlılar balığın bayat olma ihtimaline karşı tüketilmez. Şerbetli
tatlılar da yoğun şeker içeriğinden ve yine mideyi rahatsız edeceğinden dolayı
tercih edilmez. Bu sebeplerden ötürü en iyi seçim helvadır.

Yorumlar
Yorum Gönder