EKMEĞİN FAYDALARI
Son zamanlarda sosyal medya ya da televizyon
programlarında sıklıkla bilimsel hiçbir yanı olmayan açıklamalar yer alıyor. “
Ekmek zehirdir. “ “ Gluten zehirdir. “ gibi. Ülkemiz iyi bir tarım ülkesidir ve
yetiştirilen tarım ürünlerinin yüksek bir miktarını ise tahıl grubu olan buğday
oluşturmaktadır. Yani geleneksel beslenme alışkanlığımızda ekmek yer
almaktadır. Bunun dışında ekmeğin bilimsel olarak kanıtlanmış birçok faydası
vardır. Bu faydaları belirtmeden önce glutenin ne olduğunu açıklayalım. Gluten
ekmek oluşumu için gereklidir ve buğday ununa su eklendiği zaman buğdaydaki
proteinlerden glutelin ve prolaminin diğer ögelerle bir araya gelmesi ile
oluşur. Bu oluşan gluten kompleksi %85 oranında protein içerir.
Ülkemizde ekmek tüketimi geleneksel olarak yer
almasının yanı sıra gelir dağılımındaki adaletsizlikten dolayı çok
tüketilmektedir. Ekmek özellikle B grubu vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum
(Ca), demir (Fe), çinko (Zn) gibi minerallerden zengindir. Ancak un elde
edilirken kepeği çok ayrıldığında bu vitamin ve mineraller ayrılır. Uzun süre
bu şekilde beslenmek hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden beslenmemizde tam
tahıl veya çavdar ekmeğine daha çok yer vermeliyiz. Ülkemizde ekmekte eksik
kalan besin ögelerini tamamlama yönünde politakalar geliştirilebilir.
Ekmek B grubu vitaminlerinden tiaminin ( B1) iyi bir
kaynağıdır. Bu vitaminin eksikliğinde iştahsızlık, halsizlik ve sinirlilik
meydana gelir. Bu durumda beslenmemizde ekmeği çıkardığımız zaman sinirli
olmaya başlarız. Pirinçte ise tiamin az miktarda bulunmaktadır. Yani
beslenmemizden ekmeği çıkarıp yerine pirinç tüketmek bizim tiamin
eksikliğimizin devam etmesine neden olur.
Ekmek niasin (B3) vitamininden de zengindir. Niasin
eksikliğinde de deride iltahap, sinirlilik oluşur. Mısır da niasinden eksiktir.
Ekmek çinko vitamininden zengindir ve eksikliğinde
büyüme gelişme geriliği ve iştahsızlık olur.
Tam tahıllı ekmekler iyi posa kaynağıdır. Posa
bağırsak dostudur. Kabızlığı önler. Bağırsak ve kolon kanserlerini önler.
Ayrıca tam tahıllı ekmekler kolesterolün yükselmesini önler ve kalp damar
hastalığı riskini azaltır.
Bunun dışında ekmek tokluk hissini arttırır ve
acıkma süresini uzatır. Yapılan bir araştırmaya göre yoğun şekilde çalışan
işçilere ara öğünde ekmek ve meyve verildiğinde performanslarının arttığı
gözlemlenmiştir.
Tüm bunlardan da anlaşıldığı üzere kişinin günlük
enerji ihtiyacının uygun görüldüğü miktarda ekmek tüketmesi gerekmektedir.
Beslenmenizde ekmek yemekten korkmayın!
Yorumlar
Yorum Gönder