AVOKADO
Avokado, anavatanı Orta Meksika olan çiçekli bitkiler sınıfından tarçın ve kafur ağacını da içine alan defnegiller familyasına ait bir ağaç ve bu ağacın meyvesidir. Taze olarak tüketilir, yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Avokado, tropikal iklimlerin yanı sıra subtropikal bölgelerde ve donun olmaması kaydıyla Akdeniz iklimi görülen bölgelerde yetiştirilir. Ülkemizde ise Antalya'dan İskenderun'a kadar olan kuşakta ve Doğu Karadeniz'de Rize gibi donun az olduğu yerlerde yetiştirilebilir.
Avokado kimakterik bir meyvedir (muz gibi) yani, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır. Avokadonun yetişmesinden sonra yenebilir hale gelmesi vakit alır. Avokado toplandıktan birkaç gün sonra oda sıcaklığında sararıp yenilebilir hale gelir.
Avokado kalorisinin %75'i lipitlerden gelir ve bunlar genellikle tekli doymamış yağ asitleridir. Diğer yağlı gıdaların (Yüksek yağlı et süt balık vb.) kullanımın sınırlı olduğu hallerde çeşitli diyetlerde önemli şekilde kullanıma hizmet etmektedir. Avokado C vitamini, E vitamini, K vitamini, piridoksin (B6), tiamin (B1) niasin (B3), folat, riboflavin (B2), pantotenik asit (B5) vitaminlerini içerir. Ayrıca potasyum, demir, magnezyum, fosfor, bakır, çinko ve manganez gibi çok sayıda mineral içerir. Avokadonun %75'i çözünmez, %25' çözünebilir posa içerir.
AVOKADONUN FAYDALARI
- Avokado antioksidan içereği yüksek bir meyve olduğundan serbest radikallere karşı koruyucudur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Antikanserojen özelliklere sahip olduğu bildirilen faydalı biyoaktif fitokimyasallar içerir.
- Yüksek potasyum ve düşük sodyum içerdiği için tansiyonu dengeler.
- Besinlerle alınması gereken elzem (esansiyel) yağ asitleri içermektedir.
- Yağda çözünen besinlerin emilimini arttırdığı için besin takviyesi gibi işlev görür.
- Yüksek lif oranıyla bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyip prebiyotik etki sağlar, kabızlığı önler.
- Cilde iyi gelen ve yaşlanma karşıtı bir etkiye sahiptir. Avokadoyu tüketmenin yanı sıra yağını cilde uygulamak da cilt hücrelerinin canlı görünmesine katkı sağlamaktadır.
Tekli doymamış yağ asitleri kalp hastalıklarına karşı genel bir koruma sağlar ve yüksek kan basıncını düşürür. Avokadoda bulunan oleik ve linoleik asit yüksek kolesterolü önlemeye yardımcı olabilir.
Aşırı tüketilmesi halinde kaşıntı, kızarıklık, ağız içi kaşıntı gibi alerjik sorunlara neden olabilmektedir. Grip, nezle, astım gibi hastalıklarla mücadele eden kişiler tüketimine dikkat etmelidir. Kolesterol sorunu veya karaciğer hastalığı varsa doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Kan inceltici ilaç kullananlar doktora danışmalıdır. Kilo verme amacı varsa bir diyet uzmanıyla görüşmeniz önerilir.
Avokado hamile ve emziren kadınlar tarafından bir doktora danışılarak tüketilmelidir. Her ne kadar sabah bulantılarını önlediği bilinse de çok fazla tüketilmesi zarar verebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder