Hoşaf ve Komposto Yapımı
Öncelikle hoşaf ve kompostonun aynı şey olmadığında bahsedelim. Hoşaf kuru meyvelerden yapılırken komposto ise yaş (taze) meyvelerden yapılır. Bu yüzden pişirilmesinde de farklılıklar vardır.
Hoşaf yapılırken şeker pişmeye yakın atılır. Çünkü şeker sonra atılırsa kuru meyve suda kaynarken yapısına daha kolay su alır ve yumuşar. Ama şeker önce atılırsa su kuru meyvenin yapısına giremez ve kuru meyve sert kalır. Ayrıca pişme süresi de uzar.
Komposto yapımında ise tam tersi olur. Şeker önce atılır. Çünkü şeker önce atılırsa yaş meyve kaynarken yapısına su alamaz ve parçalanmaz. Eğer sonra atılırsa yaş meyve su alır ve meyveler parçalanır.
Hoşaf yapılırken şeker pişmeye yakın atılır. Çünkü şeker sonra atılırsa kuru meyve suda kaynarken yapısına daha kolay su alır ve yumuşar. Ama şeker önce atılırsa su kuru meyvenin yapısına giremez ve kuru meyve sert kalır. Ayrıca pişme süresi de uzar.
Komposto yapımında ise tam tersi olur. Şeker önce atılır. Çünkü şeker önce atılırsa yaş meyve kaynarken yapısına su alamaz ve parçalanmaz. Eğer sonra atılırsa yaş meyve su alır ve meyveler parçalanır.
Yorumlar
Yorum Gönder